Spot altın, dün sabah saatlerinde ons başına 2.590 dolara çıkarak tarihi bir rekor kırdı. Jeopolitik belirsizlikler ve merkez bankalarının yoğun altın alımları, güvenli liman talebini artırarak fiyatları yukarı çekti. Altın, 2020’den bu yana en güçlü yıllık performansını sergiliyor.

Galatasaray ve QNB’den Taraftarlara Özel Bankacılık Ürünleri! Galatasaray ve QNB’den Taraftarlara Özel Bankacılık Ürünleri!

Faiz İndirimleri ve Seçimler Etkili

ABD'deki faiz indirimleri ve borsa yatırım fonlarına olan yüksek talep, altın fiyatlarını destekliyor. Kuzey Amerika Emtia Başkanı Aakash Doshi, bu eğilimin devam etmesi halinde altının 2025’te 3 bin dolara ulaşabileceğini öngörüyor. Yaklaşan ABD başkanlık seçimleri de belirsizlik yaratıyor ve bu durum, altın talebini artırıyor.

Merkez Bankaları Altın Alımlarını Artırıyor

Merkez bankalarının dolar dışında alternatif arayışları altını desteklerken, UBS analistleri 2025 ortasında fiyatların 2.700 doları görebileceğini tahmin ediyor. Ayrıca, Fed’in beklenen faiz indirimleri de altının yükselişini sürdürmesine katkı sağlayabilir. ANZ ve Macquarie gibi büyük bankalar da altın fiyat tahminlerini artırdı.

Editör: Vural Pars