Rusya, nükleer güce sahip olmayan bir ülkenin, nükleer güce sahip bir ülkenin desteğiyle Rusya'ya saldırması durumunu "ortak saldırı" olarak değerlendireceğini açıkladı. Bu açıklama, Ukrayna’nın Batılı ülkelerden aldığı askeri destekle Rus topraklarına yönelik saldırılar gerçekleştirme çabasıyla eş zamanlı olarak geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ABD'de bulunan bir toplantıda, "zafer planı" olarak adlandırdığı stratejisini sunacak. Ukrayna, Rusya'nın kendisine yönelik füze saldırılarını hedef alan tesisleri vurmayı planlıyor.

Sinop’ta FETÖ Operasyonu: 3 Kişi Yakalandı ve Cezaevine Gönderildi Sinop’ta FETÖ Operasyonu: 3 Kişi Yakalandı ve Cezaevine Gönderildi

Putin’in nükleer silah koşullarıyla ilgili açıklamalarına Ukrayna'dan tepki geldi. Zelenskiy'in özel kalemi Andriy Yermak, Rusya’nın nükleer şantaj yapmaktan başka bir şey yapmadığını ifade etti.

Bu bağlamda, Çin’in de nükleer silahlar konusunda itidal çağrısı yaptığı bildirildi. Ancak Putin, nükleer silah doktrinini güncelleyerek, konvansiyonel füze saldırılarının nükleer silah kullanımını gerektirebileceğini öne sürdü. Putin, "nükleer olmayan bir ülkenin saldırganlığı, nükleer güce sahip bir ülke desteğiyle gerçekleşirse, bu ortak saldırı olarak değerlendirilecektir" dedi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana nükleer silahlar, caydırıcılık politikasıyla kullanılmıştır. Ancak Putin, taktik nükleer silahların daha küçük savaş başlıklarına sahip olduğunu ve hedefleri radyoaktif serpintiye neden olmadan vurmak için tasarlandığını belirtti. Haziran ayında yaptığı bir konuşmada, Rusya'nın Avrupa'dan daha fazla taktik nükleer silah bulundurduğunu savunmuştu.

Editör: Vural Pars