Türkiye'nin Yabancı Kredi Borcu Temmuz'da Artış Gösterdi: 173 Milyar Doları Aştı Türkiye'nin Yabancı Kredi Borcu Temmuz'da Artış Gösterdi: 173 Milyar Doları Aştı

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin son aşamasına yaklaşılırken, bu hafta önemli toplantılar ve ekonomik veriler yatırımcıların dikkatini çekiyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 18 Eylül'de faiz oranlarını düşürmeye başlaması bekleniyor. Piyasalar, ilk indirim adımının 50 baz puan olmasını öngörüyor ancak 25 baz puan ihtimali de masada. Fed’in faiz kararı ve Başkan Jerome Powell’ın konuşması, piyasa hareketleri üzerinde etkili olacak.

ABD Ticaret Temsilciliği, Çin’den ithal edilen çelik, alüminyum, yarı iletkenler ve diğer ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırma planını açıkladı. Vergi oranları çelik ve alüminyum için yüzde 25, yarı iletkenler ve güneş pilleri için yüzde 50, elektrikli araçlar için ise yüzde 100 olacak.

Petrol fiyatları cuma günü yüzde 0,2 düşerken, yeni haftada Brent petrol varil fiyatı 71,1 dolara geriledi. Altın, rekor seviyeyi gördükten sonra hafif artışla 2.586 dolardan işlem görüyor. ABD borsa endeksleri yükselirken, Avrupa borsalarında risk iştahı arttı.

Asya’da, Çin’in sanayi üretimi ağustos ayında yıllık bazda yüzde 4,5 artış gösterdi ancak işsizlik oranı beklentilerin üzerinde kaldı. Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararları yatırımcıların odak noktası olurken, dolar/yen paritesi 140 seviyesinin altına indi.

Türkiye’de BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 1,73 artışla 9.685,49 puandan kapandı. Dolar/TL ise yüzde 0,1 artışla 33,9710 seviyesinde işlem görüyor. Bugün Türkiye’de hizmet üretici fiyat endeksi ve bütçe dengesi, Avrupa’da dış ticaret dengesi, ABD’de ise New York Fed imalat sanayi endeksi verileri takip edilecek.

Editör: Vural Pars