7500 TL hesaplara yatacak: 3 kamu bankasında hesabı olan şifre ile giriş yaparak alacak 7500 TL hesaplara yatacak: 3 kamu bankasında hesabı olan şifre ile giriş yaparak alacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul alım satımı ve kira gelirlerinin vergilendirilmesinde kayıt dışılığı önlemek için yeni tedbirler üzerinde çalışıyor. Bakanlık, alım satımda gerçek bedelin beyan edilmesinin hem tapu harcı hem de gelir vergisi açısından kritik olduğunu belirtti.

Meclis açıldığında gündeme gelmesi planlanan yeni vergi paketi kapsamında, gayrimenkullerin gerçek değer üzerinden vergilendirilmesi hedefleniyor. Şu anda alıcı ve satıcılar, emlak vergisi değerinden düşük olmamak kaydıyla gerçek bedeli beyan etmek zorunda. Yanlış beyanlar ise cezalı tapu harcı ödemelerine yol açıyor. Ayrıca, gayrimenkulün beş yıl içinde satılması durumunda değer artışı kazancı üzerinden gelir vergisi alınıyor.

Bakanlık, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesi için de yeni düzenlemeler getiriyor. Kiracıların ödemelerini banka aracılığıyla yapmalarını zorunlu kılan tebliğ çalışmaları da devam ediyor. Dünya örneklerini inceleyen Bakanlık, alternatif çözümler geliştirerek kayıt dışı ekonominin önüne geçmeyi hedefliyor.

Editör: Vural Pars