Emeklilikte Yasa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenlemenin ardından, SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında prim eşitlemesi için çalışmalar hızla ilerliyor. Bu düzenlemenin onaylanması durumunda, 5 yıllık bir indirim söz konusu olacak. Tahminlere göre, en az 1 milyon kişi bu yeni düzenlemeyi faydalanabilecek. Detaylar hala netleşmese de, yeni Meclis'in göreve başlamasıyla birlikte ekonomi konularının tek tek çözüleceği bekleniyor. İşte, 2000 sonrası emeklilik için kademeli geçiş tablosu:

EYT düzenlemesiyle birlikte milyonlarca vatandaş emeklilik hakkını elde etti. Ancak, bu düzenlemeyi kıl payı kaçıran kişiler için yeni düzenleme sinyalleri verilmektedir. Yeni emeklilik sisteminde bazı esnekliklerin sunulması beklenmektedir. İşte, 2000 sonrasında emeklilikle ilgili son dakika gelişmeleri!

EYT yasası kapsamı dışında kalan ve emeklilik hakkını kaçıran kişiler, kademeli emeklilik beklentisi içine girmiştir. Şu anda yürürlükte olan düzenlemeye göre, kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı bulunmaktadır.

Ancak, emeklilik şartlarının 1999 öncesine dönmesi durumunda, 3600 prim gün sayısını dolduran vatandaşlar 50-55 yaş aralığında emekli olabilme hakkına sahip olacaklardı.

Samsunspor'un Eski Teknik Direktörü Gheorghe Multescu Hayatını Kaybetti Samsunspor'un Eski Teknik Direktörü Gheorghe Multescu Hayatını Kaybetti

EYT yasası kapsamında emeklilik hakkını bir gün bile kaçıran kişiler, 17 yıl daha çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle, kademeli emeklilik talepleri dile getirilmektedir. Özellikle 2000 sonrasında işe girenler, kademeli emeklilik sistemi müjdesini beklemektedir.

EYT'ye takılan kişilerin 2023 yılı başından itibaren 'kademeli' olarak emeklilik hakkı elde etmesini sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalışılmaktadır. Bu düzenleme, EYT'yi kaçıran kişilerin emeklilik hakkını biraz olsun geri kazanmalarını amaçlamaktadır.

Yasaya göre, Meclis'te kabul edilen ve 3 Mart'ta yürürlüğe giren yasayla birlikte, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların emeklilik yaş koşulu kaldırıldı. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlar, yaş dışındaki diğer emeklilik koşullarını sağladıklarında hemen emekli olabilmektedir.

EYT'li SSK'lılar için 5000-5975 gün prim ödeme süresi ve 20 yıl sigortalılık süresi aranmaktadır. Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı'na tabi olan erkekler ise 9000 gün prim ödeme süresi ve 25 yıl sigortalılık süresiyle emekliliğe hak kazanmaktadır.

Editör: Vural Pars