Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, evde bakım hizmeti alan ve sosyal güvencesi olmayan bireylere yönelik bir düzenleme yaparak, evde bakım maaşı alanları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına almayı planlıyor. Bu düzenleme ile bakıma muhtaç, engelli ve yaşlı bireylere evde bakım hizmeti veren kişilerin sosyal güvenceye kavuşmaları ve emekli olabilmeleri hedefleniyor.

Evde Bakım Maaşlarına Zam Geliyor

2022 yılında 3.336 TL olarak ödenen evde bakım maaşı için yeni zam oranları belirlendi. 2023 yılında hak sahiplerine ödenecek evde bakım maaşı tutarı 4.337 TL olarak güncellendi. Buna göre, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için evde bakım maaşı miktarı 3.336 TL'den 4.337 TL'ye yükseltilmiş oldu.

Evde Bakım Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Evde bakım maaşı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını öğrenmek için SMS veya e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet'in "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfası üzerinden evde bakım maaşı ödemelerinizi kontrol edebilirsiniz. Bu sorgulama özelliği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölümünde yer almaktadır.

Kredi Kartı Düzenlemelerinde Yeni Dönem: Limitler Gelirle Uyumlu Hale Getirilecek Kredi Kartı Düzenlemelerinde Yeni Dönem: Limitler Gelirle Uyumlu Hale Getirilecek

Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

Evde bakım maaşı alabilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Başvuru yapacak kişilerin aşağıdaki şartları karşılamaları gerekmektedir:

  • Muhtaçlık belgesine sahip olmak
  • Bakıma muhtaç olmak
  • Engelli raporuna sahip olmak
  • Türk vatandaşı olmak

Bu şartları sağlayan kişiler, devlet tarafından evde bakım hizmeti ve evde bakım maaşı almaya hak kazanabilirler. Başvuruların olumsuz sonuçlanmaması için doğru ve eksiksiz bilgilerin verilmesine özen gösterilmelidir.

Evde Bakım Maaşı Zam Haberiyle birlikte, evde bakım hizmeti veren kişilerin sosyal güvenceye kavuşması ve daha iyi bir yaşam standardına sahip olmaları amaçlanmaktadır. Bu düzenleme, bakıma muhtaç bireylerin ve ailelerin ekonomik güvencelerini artırarak, daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmelerini sağlayacaktır.

Editör: Vural Pars