Merkez Bankası'ndan Faiz Kararı Beklentisi: Piyasalar Sabit Kalmasını Öngörüyor Merkez Bankası'ndan Faiz Kararı Beklentisi: Piyasalar Sabit Kalmasını Öngörüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla, vergiler, trafik cezaları, ehliyet affı ve belediye borçları gibi resmi borçlara yönelik yapılandırma fırsatı getirilmiştir. Başlangıçta 30 Mayıs olarak belirlenen son başvuru tarihi, daha sonra 1 ay uzatılarak 30 Haziran 2023'e kadar uzatılmıştır. Bu süreçte, 9 gün içinde yapılacak başvurular sayesinde borçlardan kurtulma, faizleri silme ve taksitli ödeme yapma imkanı sunulmaktadır.

Yapılandırma kapsamında, vergi, prim, trafik cezaları, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları, adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları gibi çeşitli borçlar yer almaktadır. Daha önceki yapılandırma düzenlemelerinde yer almayan adli para cezaları da bu kapsama dahildir.

Başvurular, vatandaşların yukarıda belirtilen borçları için online olarak yapılabilmektedir. Online başvurularda, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet adresine (www.gib.gov.tr / ivd.gib.gov.tr) girerek işlemleri takip etmek yeterlidir. Kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapabilir veya e-Devlet şifresiyle de başvuru yapma imkanı bulunmaktadır. Borç yapılandırma adımları takip edilerek, borçlar istenilen şekilde yapılandırılabilmektedir.

Yapılandırma kapsamında belirlenen birinci ve ikinci taksitlerin süresinde ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden bir takvim yılında en fazla üç taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda düzenleme hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacaktır. Hesaplanan tutarlar, taksitle yapılacak ödemelerde ilgili maddelere göre belirlenen katsayılarla çarpılarak aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır.

Bu yapılandırma fırsatı, vatandaşlara resmi borçlarının ödeme sürecinde kolaylık sağlama ve mali yüklerini hafifletme imkanı sunmaktadır. Başvuruların zamanında yapılması önemlidir ve vatandaşlar, belirtilen tarihe kadar başvurarak finansal rahatlama ve borç yükünü azaltma adına önemli bir adım atabilirler.

Editör: Vural Pars