Avrupa’nın en büyük varlık yönetim şirketi olan Amundi’nin tahminlerine göre enflasyonun büyük oranda düşmesi beklenirken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yapmış olduğu açıklamalara göre enflasyon tahminlerinin değişmediği ve yüzde 38 olarak korunduğu belirtilmektedir.

Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi

Yıl sonu enflasyon beklentisi Türklerin yanı sıra yabancıları da bir o kadar yakından ilgilendiriyor. Yabancıların en büyük yatırım kaynaklarından biri olan Türkiye’de enflasyonun düşmesi en çok da yabancı yatırımcılar tarafından istenmektedir. Amundi, 2024 yıl sonu enflasyonunun ise yüzde 40 ile 45 bandı arasında gerileceği tahmin edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamaları ise şu şekilde:

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın, yılın üçüncü enflasyon raporuna ilişkin yaptığı açıklamalarda enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişkenlik olmadığı ve yıl sonunda tahmini yüzde 38 seviyesinde olacağı belirtilmiştir. 2025 yılında ise enflasyonun yüzde 14, 2026’da da yüzde 9 seviyesinde olacağı tahmin edilmektedir.

Karahan’ın açıklamalarında tüm bunların dışında sıkı para politikası duruşu sonucunda kredi büyümelerinde yavaşlamanın belirginleştiği ve yurt içi taleplerde azalma olduğu yer almaktadır. Buna karşın para politikasında kararlı duruşu sürdürerek dezenflasyonu sağlayacak şekilde hareket edeceklerini belirtmiştir.

Ayrıca küresel manşet ve çekirdek enflasyonunda düşüşün devam ettiğinin görüldüğüne dair açıklamalarda bulunmuştur. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde parasal sıkıntıların azalacağı yönünde işaret ediliyor.

2024 Yılı Enflasyon Değerlendirmesi

Karahan’ın açıklamalarında 2024 yılı içerisinde enflasyonun en tepe noktası mayıs ayı olduğu sonraki iki ay içerisinde ise düşüş sergilendiği de yer almaktadır. Dolayısıyla enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın öngörüleri ile uyumlu olduğunu belirtmiştir. Enflasyonun temmuz ayında ise geçici olarak arttığı bu yüzden de dezenflasyon sürecinde hizmet alanında geçici olarak yavaşlamaların ortaya çıktığına değinmiştir. Buna karşın önümüzdeki aylarda kira enflasyonunda düşüş yaşanacağını belirterek bazı dayanıklı mallarda ise fiyat düşüşü izlemeye başladıklarını söylemiştir.

Parasal Duruş

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, para duruşu hakkında da bir takım açıklamalarda bulunmuştur. Mayıs ayında TL zorunlu karşılık oranlarını arttırarak likidite fazlasını sterilize ettiklerini ve sıkı parasal duruşu koruduklarını belirtmiştir. Kredi piyasasında ise ticari kredi azami eren ödeme ücretlerini güncellediklerini ve makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ettiklerini söylemiştir.

Altının Kilogram Fiyatı Yükselişte: 2 Milyon 848 Bin Liraya Ulaştı Altının Kilogram Fiyatı Yükselişte: 2 Milyon 848 Bin Liraya Ulaştı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan Yıl Sonu Enflasyon Tahmini

Fatih Karahan, 2024 sonu gıda fiyatlarını yüzde 35,5 ile sabit tuttuklarını ve 2025 sonunda ise fiyatların tahmini yüzde 15 ile sabit tutulduğunu belirtmiştir. Enflasyon tahminlerinde ise herhangi bir değişikliğe gitmediklerini; 2024 sonunda yüzde 38, 2025 yılında yüzde 14 ve 2026 yılında ise yüzde 9 seviyesinde korunduğunu açıklamıştır.

Yılın geri kalan döneminde ise enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceğini öngördüklerini belirtmiştir. Para konusundaki sıkı duruşu, fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdürecekleri yönünde açıklamalarda bulunmuştur.

Fatih Karahan, yıllıklandırılmış cari açığın temmuz ayında 20 milyar dolar civarına inmesini beklediklerini açıklamıştır. Dolayısıyla ileriki dönemlerde sıkı parasal duruş ile uyumlu olarak cari dengedeki olumsuz seyrin düzeleceğine dair söylemde bulunmuştur. Parasal sıkılaştırma beklentilerini yakından takip ettiklerini de konuşmalarına eklemiştir.

Parasal sıkılaşma sürecinin rezervlere olumlu yansıdığını ve önümüzdeki dönemlerde sermaye girişlerinin jeopolitik gelişmeler ile oynaklık gösterebileceğini de belirtmiştir. Sıkı para politikası duruşu ile enflasyonun yılın geri kalan döneminde istikrarlı bir şekilde gerileyeceğini öngördüklerini ve bunun için sıkı duruşlarını istikrar sağlanana kadar devam ettireceklerini söylemiştir.

Editör: Berkay Keskin