Kamu görevlilerinin en önemli kazanımlarından biri olan toplu sözleşme ikramiyesi, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurması sonrasında iptal edildi. Meclis’te kabul edilen madde ile bu hak yasal düzenleme kapsamına akındı. Bu şekilde sendikalı memurlar, toplu sözleşme ikramiyesi adı altında 641 lira 81 kuruş almak için hak kazandı.

Sendikalı olan tüm memurlara bu ödemeler her ay yapılacak. Düzenlemenin sendikal örgütlenmeye de büyük bir katkısı bulunuyor. Konu ile ilgili TRT Haber’e değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş şu cümleleri kurdu;

“Görevli olduğu branş da yüzde 2 sınırını geçen ve sendika üyesi olan kişilere verilen bir düzenlemeydi. Koyulan bu hüküm ile birlikte yüzde 2’lik baraj tamamen kaldırıldı. Sendikalı olan maaşından sendika kesintisi yapılan tüm memurlar bu fırsattan yararlanabilecek.”

Ödemelerin 15 Ağustos tarihinde maaşlar ile birlikte yapılması bekleniyor. Toplu sözleşme ikramiyesi sendikalı memurlar için uygulanan bir ödemedir. Özellikle sendikalı örgütlenme anlamında oldukça önemlidir.

Temmuz ayıda dahil olmak üzere 2 milyon 251 bin 330 sendikalı memur bulunmakta. Bunların yüzde 74,18 oranında memurlar arasında sendikalı olmak ise söz konusudur.

Konut Sigortası Nedir? Neleri Kapsar? Konut Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?

Yeni Yılda Maaşlar Ne Kadar Olacak?

Bir diğer yandan Merkez Bankası yılın 3. Enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminlerini paylaştı. Söz konusu tahminlere bakıldığında emekli ve memur zamları hesaplanabiliyor. Yüzde 38 olarak hesaplanan enflasyon tahminlerine göre memurların ve memur emeklisi olan kişilerin enflasyon farkı ile birlikte yüzde 6,62 oranında artacak. Eğer yüzde 42 oranındaki üst bant gerçekleşirse bu kez memurlar ve memur emeklileri için zam oranı neredeyse 9,70’i bulacak.

Her Ay Ek Ödeme Verilecek

Yapılan bu düzenleme sayesinde sendikalı olan memurlar, toplu sözleşme ikramiyesi adı altında 641 lira 81 kuruş almak için bir hak kazandı. Sendikalı olan tüm memurlara bu ödeme her ay düzenli olarak yapılacak. Düzenlemenin sendikal örgütlenmeye de büyük bir katkısı olacak. 2 milyondan fazla memura yapılacak olan bu ödemelerin 15 Ağustos günü maaşlar ile birlikte hesaplara yatırılması bekleniyor.

Kamu görevlilerinin kazanımlarından bir olan toplu sözleşme ikramiyesi Cumhuriyet Halk Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurması ile iptal edilmişti. Meclis içerisinde kabul edilen madde ile bu hak yasal düzenleme kapsamına alındı.

Yüzde 2 Oranında Olan Baraj Kaldırıldı

Konu ile ilgili TRT Haber kapsamında yapılan değerlendirilmede şu ifadelere yer verildi;

“Bulunduğu branşta yüzde 2 barajının üstünde kalan ve sendika üyesi olan kişiler için geçerli bir karardı. Koyulan yeni hüküm ile birlikte yüzde 2 oranındaki baraj kaldırıldı. Sendikalı olan ve maaşından sendika kesintisi yapılan tüm memurlar bu fırsattan faydalanabilecek.”

Bu şekilde sendika sahibi olan tüm memurlar toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilecek. Sendika sahibi olan tüm memurlar bu ödemeye her ay alacak. Bu durumun en faydalı yönlerinden bir diğeri ise sendikal örgütlenmeye katkıda bulunması. Yapılan haberler ile birçok kişi bu konu hakkında bilgi sahibi oldu.

Memurlar Ocak Zammını Merak Ediyor

Memurlar şimdiden Ocak ayı zammı için araştırmalara başladı. Merkez Bankası’nın yol sonu enflasyon verilerini açıklaması sonrasında memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan yeni yıl zammı ise gündem haberler ilk sıralarında. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminleri ile birlikte memur ve memur emeklisi olan kişilerin Ocak ayı zammı hesaplanamaya başladı. Yüzde 38 olarak açıklanmış olan yıl sonu enflasyon oranı ile memur ve memur emeklilerinin maaşları arttı.

Editör: Berkay Keskin