SGK'ya borcu olanların asgari ücret zammından önce harekete geçmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Askerlik, doğum, yurt dışı, asistanlık veya avukatlık gibi borçlanmaları bulunan kişilerin, bu borçlarını önceden ödemeleri önem taşımaktadır. Çünkü 1 Temmuz itibarıyla asgari ücret artışıyla birlikte bu borçlanmaların tutarında da artış yaşanacaktır.

Milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği asgari ücrete ilişkin pazarlık süreci devam etmektedir. Ancak, prim borçlanmalarının 1 Temmuz tarihinden önce tamamlanması önem arz etmektedir. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etmektedir:

Ziraat Bankası 10 Bin TL Ödeme Veriyor Ziraat Bankası 10 Bin TL Ödeme Veriyor

"Asgari ücret artışıyla birlikte hem borçlanma miktarları artacak hem de prim miktarları yükselecektir. EYT'liler ve diğer sigortalılar, doğum veya askerlik borçlanması yapmayı düşünüyorlarsa Haziran ayında başvururlarsa Temmuz ayına kıyasla daha avantajlı olacaklar. Çünkü asgari ücrete yapılacak artış, prim borçlanmalarında ödenecek miktarı da artıracaktır."

Asgari Ücrete Göre Belirlenen Borçlanma Tutarları

Asgari ücret pazarlık sürecine bağlı olarak yüzde 20, yüzde 30 ve yüzde 40 artış ihtimallerine göre belirlenecektir. Bu doğrultuda, prim borçlanmaları için günlük borçlanma tutarları şu şekilde hesaplanmaktadır:

  • Yüzde 20 zam durumunda: 128 TL
  • Yüzde 30 zam durumunda: 138,78 TL
  • Yüzde 40 zam durumunda: 149,45 TL

Askerlik ve doğum borçlanmalarında, günlük asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim ödenmektedir. Yurt dışı borçlanmalarında ise bu oran yüzde 45 olarak belirlenmiştir. Eğer SGK'ya bir prim borcunuz var ve bu borcu 1 Temmuz'a kadar ödemezseniz, asgari ücrete yüzde 20'lik bir artış gerçekleşirse günlük prim ödeme tutarı 106,75 TL'den 128 TL'ye yükselecektir. Bu durumda, 450 günlük bir borçlanmada ödeyeceğiniz tutar 48.000 TL'den 57.645 TL'ye çıkacaktır.

GSS Prim Ödemeleri de Etkilenecek Temmuz ayından itibaren yapılacak borçlanma ve diğer ödemeler, yeni asgari ücrete göre belirlenecektir. Örneğin, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi yüzde 3 oranında alınmaktadır. Temmuz ayında bu oranın da artması beklenmektedir.

Editör: Vural Pars