Engelli olan vatandaşlara ve yaşlı bireylere destek! Ücretsiz şehir içi ulaşım için gelir desteği daha da artırıldı. Yeni düzenleme ile daha yüksek ödemeler ve ekonomik kolaylıklar sunulacak. Toplu taşıma erişebilirliği daha da artacak, dezavantajlı grupların yaşamı kolaylaşacak.

Ücretsiz şehir içi hizmeti, engellilerin ve yaşlı bireylerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanmaları sağlanmaktadır. Bu destek programı dahilinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiş duyuru ile 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren destek rakamı 4.500 TL’ye kadar çıkartılmıştır.

Ücretsiz yolculuk kapsamında gerçekleştirilecek olan gelir desteği ödemesine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte farklılık yapılmasına ilişkin yönetmelik resmi gazetede yayımlayarak yürürlüğe dahil edilmiştir. Bu destek programı dahilinde şu ana kadar 1.6 milyar TL miktarında gelir desteği ödemesi gerçekleştirildiği belirtilmektedir. 

Yaşlı ve engelli bireyler deniz yolu, karayolu, demiryolu, özel halk otobüsleri ve deniz ulaşım araçları gibi şehir içi ulaşım araçlarından ücretsiz bir şekilde yolculuk yapabilmektedirler. Yeni yönetmelik ile beraber belediyeler tarafından yetkilendirilen özel şahıs ya da şirketlere ait olan şehir içi toplu taşıma hizmeti sunan her bir araç için işletmelere gerçekleştirilen gelir desteği ödemeleri %50 oranına yükseltilmiştir. Yapılmış olan bu değişiklik 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren aktif olacaktır.

VakıfBank'tan Nakit İhtiyaçlar İçin Kaçırılmayacak Kampanya: 100.000 TL'ye Kadar Anında Kredi! VakıfBank'tan Nakit İhtiyaçlar İçin Kaçırılmayacak Kampanya: 100.000 TL'ye Kadar Anında Kredi!

Yapılan açıklamada yönetmelik de gerçekleştirilen değişiklikle beraber ödeme tutarlarının düzenlendiği belirtilmiştir. Şehir içi toplu taşıma hizmeti sunan her bir özel deniz ulaşım aracı için aylık olarak 2250 TL olan destek ödemesi tutarı yükseltilerek 3375 TL'ye çıkarılmıştır. Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinde aktif bir şekilde hizmet veren her bir ulaşım aracına gerçekleştirilen aylık 2992,5 lira olan destek ödemesi ile 4.500 TL'ye yükseltilmiştir. 

Büyükşehir belediyesi olan diğer kentlerde hizmet veren her ulaşım aracına verilen aylık 2200 TL miktarındaki destek ödemesi ise 3.375 TL'ye çıkartılmıştır. Büyükşehir Belediyesi konumunda olmayan illerde hizmet sunan her bir ulaşım aracına verilen aylık 1800 TL tutarındaki destek 2.700 TL'ye yükseltilmiştir.

Ulaşım Desteği Ne Kadar Oldu?

Alınan bu kararın maksadı, yaşlı ve engelli bireylerin toplu taşıma araç kullanımlarında daha rahat ve ekonomik bir şekilde yolculuk yapabilmelerini sağlamaktır. Artırılan destek oranları ile beraber bu bireylerin günlük yaşamlarını devam edebilmeleri ve ihtiyaç duydukları her an her yere ulaşmaları kolaylaşacaktır. 
Ücretsiz şehir içi ulaşım hizmetinin sağlanmasında belediyeler ile işbirliği önemli bir yere sahiptir. Belediyeler özel şahıs ya da şirketlere ait olan ulaşım araçlarının işletmeciliğini yetkilendirmekte ve bu araçların gelir desteği ödemelerini gerçekleştirmektedir. Yönetmelik değişikliği ile beraber belediyeler bu ödemeleri%50 oranında artış gerçekleştirecektir. 

Ulaşım Destek programı dahilinde toplumda dezavantajlı gruplara yönelik gerçekleştirilen önemli bir adımdır. Yaşlı ve engelli bireyler ücretsiz yolculuk imkanı sayesinde sosyal yaşama daha aktif bir şekilde katılım sağlayabilirler. Ayrıca maddi sıkıntı içinde olan bireyler içinde önemli bir ekonomik destek sunulmaktadır. 
Yeni düzenleme ile beraber şehir içi toplu taşıma hizmete sunan araç sayısının artırılması ve hizmet kalitesinin daha da yükselmesi beklenmektedir. Bu da toplu taşımanın daha yaygın bir şekilde erişim sağlanabilir hale gelmesine olanak sağlayacak ve toplu taşıma kullanımının daha da artmasına katkı sunacaktır. 
Engelli ve yaşlı vatandaşlara ulaşım desteği sağlanıyor. Bu ulaşım desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşlar başvuru işlemlerini gerçekleştirdikten sonra yolculuklarını ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Ücretsiz bir şekilde şehir içi ulaşım hizmetinin sağlanmasında belediyeler ile işbirliği önemli bir rol üstlenmektedir.
 

Editör: Berkay Keskin