Almanya, Türkiye'ye yerleşmiş ve çocuk sahibi olan ailelere emeklilik maaşı ödeme kararı aldı. Bu ödemeden Türk anneler ve babalar da faydalanabilecek; hatta Türkiye'ye dönüş yaptıkları halde çocuk yetiştirme süreleri nedeniyle emeklilik maaşı alma hakkına sahip olacaklar. Almanya'da asgari ücretin 500 euro olduğu belirtilirken, Türkiye'ye yerleşen ailelere ise 500 ila 600 euro arasında ödeme yapılacağı ifade edildi. Bu gelişme, özellikle anneler tarafından sevinçle karşılandı ve konuya olan ilgiyi artırdı.

Emeklilik Maaşı Başvuruları ve Şartları

Almanya'da çocuk sahibi olan ve Türkiye'ye yerleşen çiftlere emeklilik maaşı sağlanacak. Emeklilik kasasına yapılacak başvurular V0800 Formu ile gerçekleştirilecek. Almanya'da doğan her çocuk için emeklilik sistemine puan işlendiği ve çocuk sayısına göre değişken ödemelerin yapıldığı belirtildi. 1992'den önce doğan çocuklar için ebeveynlere 2.5 yıl çocuk yetiştirme kredisi verildiği ifade edilirken, 1992'den sonra doğan çocuklar için ise emeklilik hesabına prim ödemesi gerçekleştirildiği aktarıldı. Türk annenin 1992'den sonra 4 çocuk doğurması durumunda 12 yıl çalışmış sayılacağı belirtildi.

Emeklilik Maaşı Ödemeleri ve İlgili Detaylar

Almanya'dan yapılacak ödemelerin geriye dönük 10 yıllık çocuk yetiştirme emeklilik payını talep etmek üzere başvuruların yapılması gerektiği vurgulandı. Başvuru formu ile birlikte çocukların doğum belgelerinin gönderilmesi gerektiği aktarıldı. Ödemelerin hem annelere hem de babalara yapıldığı belirtildi, ancak ödemelerin alınabilmesi için her iki tarafın da onayının gerektiği belirtildi. Eğer çiftten biri onay vermezse, ödemelerin yalnızca yarısının alınabileceği ifade edildi.

Kredi Kartı Düzenlemelerinde Yeni Dönem: Limitler Gelirle Uyumlu Hale Getirilecek Kredi Kartı Düzenlemelerinde Yeni Dönem: Limitler Gelirle Uyumlu Hale Getirilecek

Almanya'da çalışmış olan kişilerin bu ödemeden faydalanabileceği ve Türkiye'de emekli olan ya da emekli yaşına gelen kişiler tarafından başvuruların yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Ödemelerin en az 422 euro olarak yapılacağı ve çocuk sayısına göre artabileceği aktarıldı. Türkiye'ye yerleşen gurbetçilerin Almanya'da kayıtlı oldukları emekli kasasına V0800 Formuyla başvurabilecekleri belirtildi.

Editör: Vural Pars